Kemenangan Pyrrhic untuk TSMY dan Malaysia (Bahagian III)

9 March 2020

Kemenangan Pyrrhic untuk TSMY dan Malaysia (Bahagian III)

Prof Dr Awaluddin Mohamed Shaharoun
Dato’ Dr Musa Mohd Nordin, Muslim Professionals Forum (MPF)

Dari sudut pandangan Umno, ini adalah penyelamat ajaib daripada kelumpuhan akibat kehilangan kuasa secara tiba-tiba yang berlaku pada tahun 2018. Perpecahan dalaman hasil dari pemimpin terkemuka mereka, yang menghadapi puluhan tuduhan dimahkamah, namun masih degil memegang tampuk kuasa penting dalam parti mengakibatkan UMNO masih belum berjaya mencipta semula dirinya dan mensucikan diri dari runtuhan politik. Ini biasanya dicapai dengan membenteras golongan korup dan menggantikannya dengan darah baru. UMNO masih dibelengui dengan puak puak ini dua tahun selepas PRU14.

Jadi peluang baru ini untuk kembali berkuasa dan menebus kembali imej mereka pada pendapat kami tidak akan membawa kepada sebarang perubahan besar kecuali hanya sekadar mengekalkan status quo. Pada mereka ini bisnes seperti biasa. Kami tidak menjangkakan akan melihat kewujudan UMNO yang segar dan bersih untuk muncul dalam pakatan ini malah akan kita lihat pelakon pelakon lama dan yang sama. Cuma kali ini sekadar memakai pakaian yang baru.

Apa yang pasti, mereka mungkin kembali membalas dendam terutama pada gabungan PH (atau apa yang tersisa daripada mereka) kerana menyebabkan kekalahan mereka diPRU ke-14. Kami jangka DSAI akan menghadapi satu lagi dakwaan tuduhan meliwat. Bekas ahli politik UMNO yang masih kekal dalam pakatan pembangkang akan diajukan dengan tuduhan rasuah. Kebebasan akhbar akan diperketatkan, yang mana mereka gunakan semaksima yang mungkin dalam tempoh 22 bulan terakhir untuk menghina kerajaan PH dan memperkecilkan pencapaian mereka.

Daripada PAS, tiada banyak yang boleh diharapkan daripada sumbangan mereka dalam pakatan baru ini kecuali untuk mengkuduskan dan mewajarkan tindakan kerajaan baru terutama kepada persepsi penduduk Melayu-Muslim. Satu peluang untuk berkongsi kuasa di peringkat persekutuan adalah seperti manna yang jatuh dari langit dan mereka sudah pasti akan berhati-hati untuk memelihara peluang yang tidak dijangka ini setelah menunggu selama 43 tahun supaya ia tidak lagi hilang seperti pada tahun 1977 ketika mereka ditendang keluar dari gabungan BN .

Malah, dalam semangatnya kuatnya untuk menjadi sebahagian daripada kerajaan baru, Ustaz Hadi Awang ditanya oleh pihak media baru baru ini sama ada beliau berfikir pemimpin UMNO yang menghadapi tuduhan jenayah harus menjadi sebahagian daripada kerajaan baru. Sebagai seorang ahli politik yang licik, beliau menjawab bahawa fokus utama kerajaan baru itu adalah untuk menyelamatkan ekonomi negara dan pemimpin Pakatan Harapan juga mempunyai menghadapi tuduhan yang sama. Secara implikasinya beliau membayangkan bahawa “jika anda boleh melakukannya, kami pun boleh” dan jika tuduhan dalam mahkamah terhadap pemimpin-pemimpin Pakatan boleh gugur, maka demikian juga kemungkinan bagi pemimpin UMNO Perikatan Nasional (PN).

Suatu tanda yang merisaukan bahawa PAS yang sekian lama menjuarai amar ma’aruf dan nahi mungkar (ajaran Islam yang menyarankan melakukan kebaikan dan melarang kejahatan) sedia bertoleransi dengan pencuri dan perompak untuk mengisi kabinet baru demi kemaslahatan politik. Ini tidak baik untuk reputasi dan integriti kerajaan baru jika sayap keagamaan bersedia untuk menutup mata terhadap rasuah.

TSMY perlu membuktikan kabinet barunya yang kelihatan lebih putih dari putih untuk memenangi hati pengkritik dan mereka yang masih ragu-ragu di negara ini tetapi ini bukan permulaan yang mungkin dia kehendaki. PAS harus mengambil peluang untuk menegakkan reformasi sosial, politik dan ekonomi tulen dan bergerak ke arah masyarakat sivil dan membawa NGO NGO ke dalam perjuangan ini tetapi seperti dijangka kini mengambil pendekatan pragmatik iaitu “jika anda tidak dapat mengalahkan mereka, sertai lah mereka” .

Satu lagi cabaran besar bagi PAS adalah untuk menghasilkan tokoh kebangsaan yang sama handal seperti Mat Sabu, Khalid Samad, Dr Dzulkefly Ahmad (secara konsensus umum seorang Menteri Kesihatan yang terbaik setakat ini), Salehudin Ayob dan untuk mempamirkan keupayaan ahli mereka apabila diberikan jawatan kabinet kelak. Sekiranya watak-watak yang disebut tadi tidak dipaksa meninggalkan PAS, maka sudah tentu mereka akan menjadi contoh peranan pemimpin PAS Islam yang baik dalam memimpin masyarakat berbilang budaya dan ras. Tetapi pemergian mereka telah meninggalkan PAS dengan kekurangan bakat semacam itu tetapi yang tinggal hanya ramai tokoh agama yang layak untuk jawatan Menteri Agama dan yang sewaktu dengannya.

Oleh itu, Ustaz Hadi mempunyai tugas berat untuk mencadangkan nama-nama calon yang kompeten untuk kerajaan baru di mana PAS dijangka memainkan peranan utama. Sebagai sebahagian daripada kerajaan dan tidak lagi sebagai pembangkang, ia menjadi alasan untuk mengharapkan pendekatan yang lebih lembut oleh PAS dalam menangani rakyat bangsa bukan Melayu dan yang berugama bukan Islam terutamanya dengan sahutan mereka untuk melaksanakan hudud dan sebagainya. Sebagai pembangkang, anda boleh mengatakan apa sahaja yang anda suka tetapi sebagai anggota kerajaan yang memerintah, anda mesti bertindak dengan lebih bertanggungjawab dan bijaksana. Ini PAS mesti uruskan dengan risiko dilabel sebagai inhiraf atau menyeleweng dari perjuangan Islam oleh penyokong mereka.

Rumusannya, cabaran yang dihadapi oleh PM ke-8 dan kabinet barunya adalah seperti berikut:

1. Mengatasi ekonomi dengan ruang bertindak yang terhad untuk bergerak akibat situasi geo-politik yang tidak stabil dan pandemik Coronavirus19 yang menjejaskan ekonomi global

2. Teruskan inisiatif pengislahan atau menghadapi risiko kehilangan kepercayaan dan keyakinan dari rakyat

3. Bagaimana untuk meneruskan agenda pembaharuan sementara bekerja bersama dengan orang-orang yang akan paling terkesan akibat pembaharuan ini

4. Untuk menyatukan parti sendiri yang telah retak

5. Mengurus negara sementara himpit oleh dua partai yang lebih besar dengan ideologi yang berbeza

6. Melindungi kabinet daripada ahli politik yang tercemar yang menghadapi tuduhan rasuah dalam mahkamah yang akan merosakkan kredibilitinya serta reputasi negara yang telah terkesan akibat penyelewengan yang silam

7. Membentuk satu kerajaan yang berhidmat untuk semua rakyat Malaysia dan bukan kerajaan hanya untuk sebilangan rakyat Malaysia

8. Menghadapi pembangkang yang kini lebih bersatu dan yang telah dibersihkan dari pengkhianat dan anasir barah, yang dipimpin oleh TDM, lawan yang masih hebat walaupun berusia dalam sembilan puluhan tahun

Yang pasti, rakyat mengharapkan hasil serta-merta dan kurang sabar menantinya sebagai mana kerajaan PH pernah merasai sebelum ini. Kerajaan yang berkuasa dengan merampas kehendak popular rakyat atau secara sinis yang disebut sebagai ” pintu kerajaan belakang ” sudah tentu memikul kepincangan berat dari permulaannya dan akan mengharapkan syafaat dari langit, yang diyakini Pak Pak Lebai dari PAS akan memainkan peranan untuk meneruskan kesinambungan hidup mereka sehingga PRU 15.

Kami bagaimanapun tidak merasakan bahawa TSMY mempunyai satu pasukan impian yang mampu untuk bertahan sehingga GE15, apatah lagi menang.

Peristiwa yang berlaku sebelum ini, mengingatkan kita kembali tentang kisah Pyrrhus seorang raja negara Epirus (318-272 SM) yang berperang melawan tentera Rom. Beliau memenangi pertempuran di Asculum tetapi mengalami korban yang besar bahkan kemudiannya orang-orang Rom dapat menambah kembali kekuatan tentera mereka. Maka pengorbanan askar Epirus ternyata sia sia. Dia dilaporkan berkata “Jika saya mengalami pertempuran lain seperti ini, saya mungkin pulang ke Epirus seorang diri sahaja” Oleh itu, istilah “kemenangan Phyrric “ telah masuk kedalam kamus perumpamaan iaitu satu kemenangan yang dicapai dengan kos yang begitu besar sehingga membawa kepada kerugian.

Jalan politik khianat (angkara bekas ahli PKR dan juga parti Bersatu) telah membuat TSMY berjaya merampas kedudukan PM ke 8 dari cengkaman kedua-dua protagonis gergasi yang sedang bertarung. Dalam memenangi pertempuran PM, atau lebih sesuai diistilahkan sebagai ” pengkhianatan hak rakyat “, TMSY mungkin sebenarnya memperolehi kemenangan “Phyrric”

Walau bagaimanapun, hanya masa yang membuktikan samaada benar atau tidak. Kita menjangkakan dia berkemungkinan akan menyesal hari dia telah meninggalkan gabungannya dengan PH dan mengkhianati mentornya. Buat masa kini, dia harus berhadapan dengan prospek tidur sekatil dengan sepasang rakan yang gharib dan tidak serasi.