Latest posts:
VPM-Razan Fund For Medical Relief & Training
Building a Nation Together – Imam Suhaib Webb
Essentials of Faith – Imam Suhaib Webb
Qurban ’18 – Eid-Al-Adha, a time of sacrifice, love, and helping the needy
Sheikh Yahya in Malaysia

Latest posts:
Reflections about the ICERD rally
TRANSFORM, PERFORM, CONFORM OR …
ICERD
Utusan Meloya dan warna stokin
The Demonisation of Maszlee Malik

Latest posts:
GBM Statement: Stopping the Culture of Crossover
Adopt a Hafiz in Gaza (Report)
Giro D’Italia (Kenyataan Akhbar BDS Malaysia)
Gabungan Bertindak Malaysia (GBM): Call to all Political Parties to Commit to Inclusive National Unity
Reflections on #SaveRohingya Cox’s Bazaar, Bangladesh by Dr. Musa Mohd Nordin

More posts: News/Announcements | Events | Articles | Letters | Reviews | Press Releases | Publications

Giro D’Italia (Kenyataan Akhbar)

*Kenyataan Akhbar Boycott Divestment & Sanctions (BDS) Malaysia*

7 Mac 20181.      Satu perlumbaan basikal termasyur Giro D’Italia dibawah naungan pertubuhan berbasikal antarabangsa Union Cycliste Internasionale (UCI) akan bermula di Jerusalem pada 4 Mei 2018.

2. Kerajaan Israel telah membayar sejumlah wang yang lumayan kepada pengelola perlumbaan ini untuk memastikan ia bermula dari Jerusalem.  Ini merupakan propaganda Israel untuk meyakinkan  dunia bahawa Jerusalem adalah ibukota Israel.
3.      Tindakan ini bertentangan dengan undang-undang antarabangsa termasuk resolusi 21 Disember 2017 Perhimpunan Agung PBB ES-10/L.22 yang mengecam  pengumuman Presiden Donald Trump yang mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Malaysia termasuk negara yang membantah keras pengumuman Trump ini.
4. Peringkat pertama melalui Wilayah Jerusalem mengiktiraf penguasaan haram Israel ke atas kota itu. Sementara laluan  ketiga di Wilayah Negev, Selatan Israel mengaburi mata dunia terhadap penindasan Israel ke atas komuniti Arab Badwi di kawasan tersebut sejak 1948.
5.      Selain dari kerajaan dan Majlis Perbandaran Israel, Giro d’Italia juga menerima tajaan daripada syarikat-syarikat Israel yang turut melanggar undang-undang antarabangsa kerana beroperasi di wilayah Palestin yang dijajah.
6.     Israel menyalah guna Giro d’Italia sebagai acara global meraikan ulangtahun ke-70 penubuhan Israel. Walhal Mei 1948 merupakan malapetaka (an-Nakbah)  sejarah dunia apabila 700,000 rakyat … [Read more]